top of page

OKÉNKO DO ČEŠTINY 1

Okénko do češtiny: Nová Multimediální učebnice češtiny pro vícejazyčné děti pro první ročník je na světě a brzy bude k dispozici žákům v českých školách v zahraničí i těm v domácí výuce.

Jedná se o sadu výukových materiálů, kterou připravila Jana Nahodilová z České a slovenské školy Okénko v Londýně s Milošem Novotným a Andreou Habáňovou a celým týmem brněnského nakladatelství Nová škola s.r.o. ve spolupráci s týmem specialistů na vícejazyčnou výchovu - logopedičkou Terezou Hrudovou, učitelkou Marií Neuhaus, bohemistkou Annou Paap. 

Nová učebnice vlastně ale vznikala již 12 let, protože je založena na základě zkušenosti a materiálů, které získali a vytvořili za posledních 12 let v první třídě v České škole Okénko s desítkami dětí i vyučujících.

Navíc ve školním roce 2023/2024 učebnici pilotovali nejen děti a učitelé v Okénku, ale také Marie Neuhaus v České škole bez hranic Rhein Mann, Jana Rajdlová v Czech School & Community Manchester, Tereza Švachová a Radim Schottl v České škole Madrid a Silva Wenger v České škole bez hranic Paříž.


Proč vznikla speciální učebnice pro vícejazyčné děti?

České učebnice pro monolingvní české děti žijící v České republice či učebnice češtiny jako cizího jazyka pro cizince v České republice nebo zahraničí nejsou vhodným výukovým materiálem pro české děti žijící v zahraničí, které mají češtinu jako zděděný jazyk. Tedy dětí, kteří získávají češtinu v průběhu dětství od svých rodin a zároveň na ní často pracují v rámci vzdělávání, ať již v české škole v zahraničí, či doma ve volném čase o víkendech nebo během týdne.

Tyto děti mají limitovanou slovní zásobu a znalost českých reálií, ale mají základy v českém jazyce a umí často číst a psát ve svém majoritním jazyce. 

Druhým důvodem, proč materiály Okénko do češtiny vznikly byla potřeba na podporu vyučujících v českých školách v zahraničí či potenciálně rodičů, kteří svoje děti sami doučují. Tito vyučující nemají často buď specializaci či zkušenosti s výukou češtiny jako zděděného jazyka a zároveň nemají dostatek času vytvářet a vyhledávat nové materiály.


Jaká je cílová skupina učebnice?

Okénko do češtiny 1 je koncipovaná tak, že ji mohou používat čtyři rozdílné skupiny žáků. 

  • žáci ve smluvních českých školách v zahraničí s týdenní výukou s minimálně 4 hodinovou dotací na výuku

  • žáci v zahraničních školách, klubech a kroužcích, kde se čeština učí týdně/ obtýden či jednou měsíčně s limitovanou hodinovou dotací

  • děti v zahraničí s domácí výukou češtiny jako zděděného jazyka

  • potenciálně i vícejazyčné děti v České republice s menší znalostí jazyka na školách s limitovanou hodinovou dotací češtiny



Jaké jsou základní principy a výhody výukového materiálu Okénko do češtiny?

Materiály jsou adaptované na potřeby a znalosti žáků češtiny jako zděděného jazyka.

Materiály jsou k dispozici nejen jako tištěná učebnice, ale také jako Multimediální interaktivní učebnice a tak jsou flexibilní. Každý si totiž může vybrat jednotlivé části, které bude používat, které se liší na základě hodinové dotace na žáka při výuce češtiny, pravidelnosti výuky, věku, kdy začínají školní docházku v místních školách v zahraničí, kontaktu s češtinou doma a dalších faktorech.

Nedílnou součástí materiálů je metodická podpora vyučujících, a to jak písemná tak i video, live i v záznamu a také uzavřená FB skupina.


Obsah výukových materiálů

Výukové materiály Okénko do češtiny 1 obsahují několik částí:

  • Multimediální interaktivní učebnici českého jazyka pro vícejazyčné děti pro 1. ročník 

  • Metodickou příručku (doporučení dalších aktivit a materiálů - básniček, pohádek a písniček)

  • Logopedická cvičení

  • Uvolňovací cviky

  • Obrázkové karty

  • Karty pexesa


Součástí je také pravidelná aktivní metodická podpora (nahrávky videa, týdenní online setkání, uzavřená FB skupina).

Struktura lekce

Pro každou lekci jsou k dispozici materiály v oblastech, které rozvíjí všechny schopnosti:

  • Téma v oblasti Můj svět na rozšiřování slovní zásoby (například roční období, svátky, škola, rodina, zdraví, čas)

  • Logopedie - procvičování výslovnosti a využívání jazyka, dechu, rtů, tváře

  • Grafomotorika - cvičení na jemnou a hrubou motoriku

  • Slovní zásoba - základní slovní zásoba podle jednotlivých hlásek v pořadí, které umožňuje čtení od začátku roku a zároveň odpovídá logopedickým potřebám vícejazyčných dětí

  • Čtení a čtení s porozuměním

  • Psaní tiskacích písmen

  • Malá písmena pro děti, které již znají velká a malá písmena v místním jazyce

  • Kreslení na identifikaci a prostorové vnímání jednotlivých hlásek


Vyučující i žáci mohou také využívat obrázkové karty základní slovní zásoby a karty pexesa na procvičování.



Hlavní cíle 

Výukové materiály Okénko do češtiny 1 mají za cíl rozšířit slovní zásobu v rámci témat z oblasti můj svět i jednotlivých hlásek a podpořit rozvíjení vyjadřovacích schopností dětí.

Čtení, rozpoznávání délky, spojování do slabik a slov ale také čtení s porozuměním a celkově rozvoj čtenářské gramotnosti je dalším stěžejním cílem.

Zároveň podporujeme grafomotoriku a správnou výslovnost. 

Zpětná vazba

Na učebnici se mi líbí její hravost, pestrost a variabilita. Napomáhá k obohacování slovní zásoby, což je pro vícejazyčné žáky v prvním ročníku zcela zásadní a žádoucí. Kartičky výborně fungovaly na rozmluvení a podporu správné výslovnosti žáků na začátku hodiny. Jako bonus nezištně stmelovaly kolektiv. Taky velkým benefitem učebnice je, že podporuje kreativitu – hledání slov, nebo malování obrázku podle zadaného textu. Díky různorodosti cvičení si učitel může hodinu poskládat, tak jak potřebuje. Pro mě učebnice byla stavebním kamenem mých hodin a nebude tomu jinak i při další práci s vícejazyčnými žáky.


Kde a kdy můžete získat materiály?

Všechny materiály budou k dispozici v běžné tištěné formě a zároveň jako multimediální interaktivní učebnice.

Ve školním roce 2024-2025 je celá výuková sada Okénko do češtiny 1 k dispozici zdarma pro školy, které se přidali do druhé pilotážní fáze. Ostatní se mohou těšit na konec jara 2025, kdy budou materiály k dispozici plně na trhu učebnic. 

Více informací o materiálech Okénko do češtiny 1 naleznete zde.



43 zobrazení

Commentaires


bottom of page